Studieaanbod / domeinen en finaliteiten

domeinen en finaliteiten

Op onze school kan je kiezen voor studierichtingen binnen de domeinen Economie en organisatie, Taal en cultuur en Maatschappij en welzijn (mode).

Het domein Economie en organisatie omvat een brede waaier aan studierichtingen, elk met eigen accenten. Wil je leren werken met computers en professionele software, wil je klanten service bieden, heb je belangstelling voor de bedrijfswereld in al zijn facetten, ben je benieuwd naar de markt van vraag en aanbod? Dan vind je binnen dit domein zeker een studierichting die bij je past.

Ben je dynamisch, vlot, sociaal, taalvaardig? Wil je kennis maken met alle aspecten van public relations en evenementenorganisatie? Kijk je er naar uit om taal en taalgebruik te bestuderen in verschillende culturen? Spreekt een job in de wereld van toerisme of recreatie je wel aan? Twijfel dan niet en ga voor een studierichting binnen het domein Taal en cultuur.

Hou je van mode, ben je praktisch en handig ingesteld, wil je leren ontwerpen en je eigen kledij maken, wil je je creativiteit tonen via het presenteren en etaleren van je werkstukken, heb je interesse om mode te verkopen? Dan is onze modeafdeling beslist iets voor jou! In deze studierichtingen ligt de klemtoon op de praktische vorming en op het ontwikkelen van gevoel voor stijl en commerciële feeling.

Binnen elk domein heb je studierichtingen met verschillende finaliteiten. De finaliteit geeft aan waarop je wordt voorbereid na het afronden van het secundair onderwijs.

  • Studierichtingen met doorstroomfinaliteit zijn abstract-theoretisch en bereiden voor op het hoger onderwijs. Ze zijn ingedeeld in domeinoverschrijdende en domeingebonden studierichtingen. Na de domeinoverschrijdende studierichtingen kan je verder studeren in alle studiedomeinen van het hoger onderwijs. Deze studierichtingen vind je terug in de brochure van het Sint-Ursulalyceum. In de domeingebonden studierichtingen word je voorbereid op een specifieke selectie van academische en professionele bachelors binnen een bepaald studiedomein.
  • Studierichtingen met een dubbele finaliteit (doorstroom en arbeidsmarktgericht) zijn theoretisch en praktijkgericht en bereiden je voor op professionele bacheloropleidingen, graduaatsopleidingen of een HBO5-opleiding en op de arbeidsmarkt.
  • Studierichtingen met een arbeidsmarktfinaliteit zijn praktijkgericht en bereiden je voor op graduaatsopleidingen of een HBO-5 opleiding en op de arbeidsmarkt.