Specialisatiejaar: Retailmanagement en visual merchandising (RM)

Voor wie?

Je komt uit de derde graad Office en retail, Retail en visual merchandising of Retail en logistiek.

Je hebt interesse voor het beroep van zelfstandig detailhandelaar, retailmedewerker of assistent filiaalverantwoordelijke.

Je bent geïnteresseerd in het zelfstandig ondernemerschap.

Wat leer je?

Je verwerft een praktische kennis van Nederlands, Engels en Frans.

Je leert alles wat je moet weten om als kleine ondernemer te starten.
Zowel het administratief, financieel als het commercieel luik komt hierbij aan bod. Je leert werken met het kassa- en boekhoudpakket Winfakt en je zet een webshop op.

Je leert wat de taken van een departements- of rayonverantwoordelijke precies inhouden. Je bedenkt commerciële- en marketingacties en je werkt je ideeën uit met behulp van visual merchandising.

Je leert de sociale en communicatieve vaardigheden die je nodig hebt om in een team te werken en om een team aan te sturen.

Je gaat een dag per week op stage bij een zelfstandige winkelier. Op die manier krijg je meer inzicht in winkelbeheer, verkoop en etaleren. Daarnaast loop je twee weken stage als assistent filiaalverantwoordelijke.

Samen met je klasgenoten richt je een echte kleinhandelszaak op en ga je die onderneming ook runnen. Hiervoor wordt een ondernemingsplan opgesteld en een marktonderzoek gevoerd.
Vanaf het moment van de opening beheer je zelfstandig de winkel en doorloop je de verschillende stappen van het zelfstandig ondernemerschap.

En daarna?

Na Retailmanagement en visual merchandising behaal je het diploma van secundair onderwijs en heb je een waaier van mogelijkheden op de arbeidsmarkt als assistent filiaalverantwoordelijke of als retailmedewerker. Je kan je eveneens vestigen als zelfstandig detailhandelaar. Je kan daarnaast eventueel verder studeren in onder meer een Se-n-Se-studierichting uit het studiegebied Handel (tso).

Lesuren Retailmanagement en visual merchandising
7de jaar
lichamelijke opvoeding2
godsdienst2
maatschappelijke vorming2
Nederlands2
Frans3
Engels3
retailmanagement en visual merchandising
visual merchandising3
retailmanagement9
stage9
aantal lesuren35