Specialisatiejaar: Modespecialisatie en trendstudie

Je komt uit de derde graad Moderealisatie en -verkoop.

Je vindt mode boeiend, je bent modebewust en volgt de modetrends.

Je vindt het een uitdaging om steeds de beste oplossing te zoeken bij de retouche van een specifieke opdracht.

Je hebt een fijne motoriek en je kan nauwkeurig werken.

Je streeft een hoog tempo en een hoge graad van zelfstandigheid na.

Wat leer je?

Dit specialisatiejaar zorgt ervoor dat je daarna zelfstandig kan functioneren in een retouchebedrijf of een eigen zaak. Je vakkennis wordt nog verder uitgediept. Je bestudeert de modetrends en modische aspecten.

Een groot aantal doelen richten zich naar de vereiste vaardigheden voor de retoucheerder: kleding aanpassen op een persoon, styling, communicatie met de opdrachtgever, visual merchandising voor een zaak, ICTvaardigheden en commercieel/economische basiskennis voor een eigen zaak. Veel aandacht zal gaan naar de creatieve, oplossingsgerichte vaardigheden die noodzakelijk zijn voor dit beroep.

Je krijgt de kans om stage te lopen in specifieke modezaken en/of modebedrijven, onder meer als retoucheerder of als assistent of medewerker in een modebedrijf. Ook doe je mee aan allerlei projecten uit de modesector.

Dit verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt waar de vraag naar gespecialiseerde, goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers toeneemt.

In het vak Ondernemend project zal je heel wat competenties verwerven die nodig zijn om een eigen zaak te starten. Samen met je klasgenoten richt je een pop-up retouchezaak op en ga je die ook runnen.

En daarna?

Na het specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Je bent voorbereid als modeassistent in bedrijven of bij ontwerpers, of als retoucheuse. Ook buiten de modesector werft men je graag aan, omdat je fijn en nauwkeurig leerde werken.

Lesuren Modespecialisatie en trendstudie
7de jaar
lichamelijke opvoeding2
godsdienst2
project algemene vakken4
Engels2
Frans2
modespecialisatie en trendstudie
mode10
commercieel communiceren4
modetekenen2
retoucheren4
ondernemend project2
aantal lesuren34

Er wordt een stage ingericht in kader van de specifieke vakken:
mode, retoucheren en commercieel communiceren.