3de en 4de jaar: Bedrijfswetenschappen

Bedrijfswetenschappen is een theoretische studierichting met als finaliteit domeingebonden doorstroom. Dat betekent dat je wordt voorbereid op een specifieke selectie van academische en professionele bachelors, in dit geval binnen het domein Economie en organisatie.

Voor wie?

Je komt uit het tweede leerjaar A. Je hebt een goede wiskundige basis en werkt graag met cijfers. Je vindt het een uitdaging om complexere vraagstukken uit te pluizen en problemen op te lossen. Je kijkt er naar uit om meer te leren over economische concepten en het reilen en zeilen binnen bedrijven. Werken met de computer ligt jou ook wel.

Wat leer je?

De studierichting combineert een brede algemene vorming met een verdiepte basisvorming wiskunde en een uitgebreid pakket economie. In het onderdeel algemene economie maak je kennis met de consument en producent en hun relatie tot de economische wereld, de marktwerking en de rol van de overheid, internationale handel en economische relaties … Het onderdeel bedrijfseconomie spitst zich toe op de werking van ondernemingen en organisaties. Daar komen zaken aan bod zoals de ondernemingsvorm, de boekhouding, het marketingbeleid en de berekening en interpretatie van financiële ratio’s. In het vak informaticawetenschappen krijg je tenslotte een eerste inkijk in de wereld van het programmeren.

En daarna?

In de derde graad zijn de studierichtingen Bedrijfswetenschappen en Bedrijfsondersteunende informaticawetenschappen de meest logische vervolgopleidingen.

Na de derde graad ga je normaal gezien verder studeren. Aan de universiteit kan je gaan voor economische studierichtingen zoals Handelswetenschappen of Business Administration of voor informaticarichtingen zoals Informatica of Computerwetenschappen.

Ga je liever naar de hogeschool, dan liggen Accountancy-fiscaliteit, Marketing, Internationaal ondernemen, Toegepaste informatica, Informatiemanagement en multimedia … zeker binnen je mogelijkheden.

Lesuren Bedrijfswetenschappen
3de jaar (’23-’24)4de jaar (’24-’25)
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
Nederlands44
Engels22
Frans33
wiskunde44
natuurwetenschappen22
aardrijkskunde11
geschiedenis11
wereldwijs
11
economie66
informaticawetenschappen22
groeiuur11
coachuur11
aantal lesuren3232
4de jaar (’23-’24)
godsdienst2
lichamelijke opvoeding2
Nederlands4
Engels2
Frans3
wiskunde4
natuurwetenschappen3
aardrijkskunde1
geschiedenis1
wereldwijs
1
economie6
informaticawetenschappen1
groeiuur1
coachuur1
aantal lesuren32