5de en 6de jaar: Toerisme

Toerisme is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Dat betekent dat theoretische inzichten en concepten worden aangereikt om ze nadien om te zetten in de praktijk en zo concrete uitdagingen effectief aan te pakken. Op die manier word je voorbereid op een specifieke selectie van professionele bachelors en de arbeidsmarkt, in dit geval binnen het domein Taal en Cultuur.

Voor wie?

Je bent sociaal vaardig en hebt een sterk taalgevoel. Je bent nieuwsgierig naar de brede sector van evenementen, beurzen, toerisme en recreatie. Je wil graag interculturele en communicatieve vaardigheden toepassen in verschillende moderne talen om mensen te informeren en te begeleiden. Het organiseren van uitstappen voor een bepaalde doelgroep lijkt jou wel leuk.

Wat leer je?

In deze studierichting ligt de focus op het ontwikkelen van de competenties van een host in de toeristische-recreatieve sector. Centraal staat dan ook de omgang met toeristen en bezoekers in diverse contexten: binnenland en buitenland, voor en tijdens hun reis. Je leert informatie en advies geven op beurzen en evenementen en op bestemming. Hiervoor biedt een stevig pakket voor Frans, Engels en Duits de nodige ondersteuning.

Bovendien verwerf je de nodige kennis rond toeristische geografie. Dit is aardrijkskunde met extra aandacht voor toeristische bestemmingen: analyse van de bestemming, evaluatie van de impact van het toerisme ter plaatse, het samenstellen van een meerdaags toeristisch product …

Ook marketing komt aan bod in het kader van toerisme: het economisch belang van toerisme voor een land, de invloed van internationale overeenkomsten en marketingstrategieën …

Om dit alles grondig onder de knie te krijgen, zal er ook veel aandacht gaan naar het praktisch uitwerken en begeleiden van uitstappen in binnen- en buitenland.

En daarna?

Na de derde graad kan je voortstuderen aan de hogeschool. Logische studierichtingen zijn dan Hotelmanagement, Media en Entertainment business, Toerisme en recreatiemanagement … Indien je niet wil verder studeren, kan je ook meteen aan de slag in de toeristische of recreatieve sector.

Lesuren toerisme
5de jaar6de jaar
Engels33
Frans34
geschiedenis11
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen11
Nederlands33
wiskunde22
Duits21
toerisme78
toeristische geografie32
toegepaste economie22
wereldwijs11
aantal lesuren3232