5de jaar: Taal en communicatiewetenschappen

Taal en communicatiewetenschappen is een theoretische studierichting met als finaliteit domeingebonden doorstroom. Dat betekent dat je wordt voorbereid op een specifieke selectie van academische en professionele bachelors, in dit geval binnen het domein Taal en Cultuur.

Voor wie?

Je bent taalgevoelig en wil vlot leren communiceren in verschillende talen. Je wil graag meer leren over taaltechnologie en taalkunde. Je kijkt er naar uit om taal en taalgebruik te bestuderen in de context van maatschappij en cultuur.

Wat leer je?

De studierichting combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket Moderne talen en Communicatiewetenschappen.

Binnen het pakket Moderne talen verdiep je je communicatievaardigheden in het Duits, Engels, Frans en Nederlands. Ook literatuurbeleving komt aan bod. Je breidt je woordenschat intensief uit en verwerft inzicht in het hanteren van grammaticale en communicatieve regels. Je wordt uitgedaagd op het vlak van taaltechnologie waarbij je kennismaakt met computersystemen die in staat zijn taal te begrijpen, te verwerken en te reproduceren. Je ontdekt dat er een relatie bestaat tussen taaluitdrukkingen en de specifieke situatie waarin de uitspraak wordt gebruikt. Je leert intercultureel communiceren en krijgt ook de competenties aangeleerd om als bemiddelaar op te treden in gesprekken.

In het pakket Communicatiewetenschappen staat de bestudering van vraagstukken rond media en communicatie centraal. Je bestudeert vanuit een sociaalwetenschappelijk oogpunt de openbare communicatie in de samenleving. Je ontwikkelt de competentie om communicatie en (massa)media op een wetenschappelijke en kritische manier te benaderen.

En daarna?

Na de derde graad ga je normaal gezien verder studeren. Aan de universiteit kan je gaan voor studierichtingen zoals Taal- en letterkunde, Toegepaste taalkunde, Communicatiewetenschappen, Global communication … Ga je liever naar de hogeschool, dan liggen Communicatiemanagement, Journalistiek, Media en Entertainment business … zeker binnen je mogelijkheden.

Lesuren taal en communicatiewetenschappen
5de jaar6de jaar
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
Nederlands55
Engels33
Frans44
wiskunde23
natuurwetenschappen21
aardrijkskunde11
geschiedenis11
wereldwijs12
Duits33
communicatiewetenschappen en taaltechnologie43
toegepaste economie22
aantal lesuren3232