5de en 6de jaar: Taal en communicatie

Taal en communicatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Dat betekent dat theoretische inzichten en concepten worden aangereikt om ze nadien om te zetten in de praktijk en zo concrete uitdagingen effectief aan te pakken. Op die manier word je voorbereid op een specifieke selectie van professionele bachelors en de arbeidsmarkt, in dit geval binnen het domein Taal en Cultuur.

Voor wie?

Je hebt interesse in communicatie, mensen en media. Je bent sociaal, creatief en taalgevoelig. Je wil graag en vlot leren communiceren in verschillende talen. Fotografie, video-en audiomontage, spreken voor een publiek, het ontwerpen van affiches en andere communicatieproducten lijken je wel leuk.

Wat leer je?

In deze studierichting ligt de focus op het ontwikkelen van de competenties van een polyvalent taal- en communicatieassistent. Je leert je daarom zowel mondeling als schriftelijk vlot en gepast uit te drukken in het Nederlands, Duits, Engels en Frans. Je verdiept je in communicatieprincipes, -modellen, -processen en -theorieën. Via allerlei projecten ontdek je hoe je communicatieprojecten en -acties kan ondersteunen door vergaderingen te organiseren, verslagen te maken, een communicatieplan op te stellen, data te beheren … Deskundig leren omgaan met media en communicatieplatformen is een must in deze studierichting. Een andere belangrijke competentie die je zal ontwikkelen is het uitwerken van communicatieproducten met ICT als middel. Denk maar aan monteren van video-en audiofragmenten, het ontwerpen van brochures en affiches enzovoort.

En daarna?

Na de derde graad kan je voortstuderen aan de hogeschool. Logische studierichtingen zijn Communicatiemanagement, Journalistiek, Media en Entertainment business … Indien je niet wil verder studeren, kan je ook meteen aan de slag in een communicatieve functie in een organisatie.

Lesuren Taal en communicatie
5de jaar6de jaar
aardrijkskunde11
Engels33
Frans34
geschiedenis11
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen11
Nederlands33
wiskunde22
Duits21
public relations77
grafische vormgeving11
toegepaste psychologie11
toegepaste economie22
wereldwijs11
aantal lesuren3232