5de en 6de jaar: Onthaal en recreatie

Onthaal en recreatie is een praktische studierichting in de arbeidsmarktgericht finaliteit. Dat betekent dat je de nodige beroepskwalificaties verwerft die nodig zijn om na je zesde jaar vlot mee te kunnen op de arbeidsmarkt, in dit geval voor een job binnen het domein Taal en Cultuur.

Voor wie?

Je bent sociaal aangelegd en komt graag in contact met bezoekers en klanten. Je bent graag bezig met taal en wil je vlot leren uitdrukken in Nederlands, Frans en Engels. Je houdt ervan om mensen te onthalen en te begeleiden. Je bent graag actief bezig met ondersteunende taken voor recreatieve activiteiten die georganiseerd worden voor verschillende doelgroepen. Je ziet het zitten om je handen uit de mouwen te steken en bent best handig.

Wat leer je?

In deze studierichting ligt de focus op het ontwikkelen van de competenties van een onthaalmedewerker en recreatief medewerker. Voor beide profielen is het belangrijk dat je werkt aan je communicatieve en interculturele vaardigheden en klantvriendelijkheid in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Als onthaalmedewerker leer je hoe je bezoekers moet onthalen, informeren, doorverwijzen en begeleiden. Je oefent in de praktijk hoe je met moeilijke omstandigheden, klachtenbehandeling, gecombineerde situaties, toegangscontrole, digitale registratie … moet omgaan.

Als recreatief medewerker ontdek je hoe je activiteiten voor doelgroepen van alle leeftijden, samenstellingen en interesses kan voorbereiden en begeleiden. Hierbij staat de veiligheid van materialen en mensen voorop. Je reserveert, controleert en onderhoudt de materialen en infrastructuur die voor de activiteiten nodig zijn. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de job als animator bij activiteiten, maar wel over de coördinatie en organisatie van de activiteiten.

En daarna?

Na de derde graad ben je voorbereid op een functie aan het onthaal van een organisatie of een functie in de recreatieve sector.

Lesuren Onthaal en recreatie
5de jaar6de jaar
Engels33
Frans33
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
maatschappelijke vorming21
Nederlands32
wiskunde22
Duits11
onthaal en recreatie
(inclusief stage)
1215
groeiuur1
wereldwijs11
aantal lesuren3232