5de en 6de jaar: Moderealisatie

Moderealisatie is een praktische studierichting in de arbeidsmarktgericht finaliteit. Dat betekent dat je de nodige beroepskwalificaties verwerft die nodig zijn om na je zesde jaar vlot mee te kunnen op de arbeidsmarkt, in dit geval voor een job binnen het domein Maatschappij en welzijn.

Voor wie?

Je bent geboeid door de modesector en houdt ervan om kleding en accessoires te stikken. Je kijkt ernaar uit om de vaardigheden te leren die je nodig hebt om mee te draaien in een confectie- of retoucheatelier. Zo lijkt het je wel leuk om een model van A tot Z uit te werken of op bestaande modellen de nodige retouches uit te voeren. Je bent enthousiast om je communicatieve en commerciële vaardigheden verder te ontwikkelen om modeartikelen te kunnen verkopen.

Wat leer je?

De focus binnen deze studierichting ligt op het verwerven van technische vaardigheden.

Zo krijg je diverse technieken aangeleerd om werkstukken zoals kleding en interieurartikelen te stikken en af te werken. Je leert complexe retouches uitvoeren op kleding en andere modeartikelen. Je ontdekt de vele mogelijkheden van materialen en afwerkingen. Ook de techniek van het strijken komt aan bod.

Daarnaast word je opgeleid als winkelverkoper in een modezaak: je leert klanten informeren en adviseren. Via allerlei praktische oefeningen ontwikkel je de noodzakelijke competenties om een verkoop correct af te handelen. Hiervoor krijg je naast Nederlands ook communicatieve vaardigheden in Frans en Engels aangeleerd. Je maakt kennis met e-commerce en leert ook werken met digitale systemen voor kassa- en voorraadbeheer. Je bestudeert de actuele modetrends en past ze toe in diverse presentaties in de winkel.

En daarna?

Na de derde graad ben je klaar voor een functie in de confectiesector, een retoucheatelier of de modeverkoop.

Lesuren moderealisatie
5de jaar6de jaar
Engels12
Frans21
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
maatschappelijke vorming21
Nederlands22
wiskunde22
moderealisatie
(inclusief stage)
1719
groeiuur1
wereldwijs11
aantal lesuren3232