Studiereis naar Ieper

Het is ondertussen al een jaarlijkse traditie geworden: de uitstap naar de westhoek voor de jongeren in het vijfde jaar. De Ijzertoren in Diksmuide en het museum In Flanders Fields in Ieper geven ons de kans om de eerste wereldoorlog beter te begrijpen. Het bezoek aan enkele begraafplaatsen (Tyne Cot, Vladslo, Houthulst, Lyssenthoek) doen ons versteld staan, de ceremonie van de Last post aan de Menenpoort laat ons nooit meer los. Hoe het leven zich afspeelde achter het front komen we te weten in Talbot House (Poperinge). Tijdens een projectdag wordt deze tweedaagse uitstap voorbereid.

Saint-Malo

Traditiegetrouw maken de leerlingen van het 6de jaar een buitenlandse studiereis. Sinds 2009 trekken alle zesde jaren naar Saint-Malo (Frankrijk).

De adembenemende ligging van Saint-Malo – bijna volledig omgeven door de zee en helemaal omwald – zal onze leerlingen zeker kunnen bekoren. Bovendien ligt de stad op de grens van Bretagne en Normandië, twee regio’s met een rijk verleden en prachtige landschappen.

Alle leerlingen en leerkrachten zullen bij gastgezinnen verblijven in en om Saint-Malo. Ze volgen twee halve dagen Franse les bij ‘native speakers’ en verkennen verder de streek in de meest uiteenlopende aspecten. Zo staat tijdens onze doortocht door Normandië Wereldoorlog II centraal met een bezoek aan le Mémorial de Caen en het Amerikaans kerkhof op Omaha Beach.

De leerlingen ontdekken de binnenstad van zowel Saint-Malo als het naburige middeleeuwse stadje Dinan. Ze leven zich uit op het water en tijdens een natuurwandeling naar het Fort de la Latte. Bij eb steken ze – ‘pieds nus’ – de baai over naar de beroemde Mont Saint-Michel. De smaakpapillen zullen niet alleen in de gastgezinnen geprikkeld worden, tijdens het bezoek aan een oesterkwekerij kunnen liefhebbers en nieuwsgierigen proeven van deze delicatesse. Een avondlijke wandeling langs de baai van Saint-Malo en een heus slotfeest vervolledigen het programma.

Bretagne en Saint-Malo zullen centraal staan tijdens de lessen Frans die aan de reis voorafgaan. Kort voor ons vertrek dompelen we de leerlingen helemaal onder in de Bretoense cultuur en de rijke geschiedenis van Normandië tijdens een projectdag volledig in het teken van onze reis.

Sint-Ursula fietst

Het is dan wel geen studiereis, maar we zetten dit initiatief (voor het goede doel) toch ook graag even in de schijnwerpers! Elke twee jaar kunnen leerlingen van de derde graad immers onder begeleiding van een leerkrachtenteam naar Alpe D'Huez fietsen. Je leest er alles over op deze website.