Lessentabel

32 lesuren3de jaar4de jaar

Godsdienst

Nederlands

Frans

Engels

Bedrijfseconomie

Informatica

Wiskunde

Geschiedenis

Aardrijkskunde

Natuurwetenschappen

Lichamelijke opvoeding

2

4

4

3

6

3

4

1

1

2

2

2

4

4

3

6

3

4

1

1

2

2

Voor wie?

  • Je komt uit het 2de jaar Grieks-Latijn, Handel, Latijn, Moderne wetenschappen of Sociale en technische vorming. Kom je uit Handel of Moderne wetenschappen, dan ken je het terrein al een beetje dankzij het vak Handel of Socio-economische initiatie. Kom je uit Sociale en technische vorming, dan moeten je Frans en wiskunde op peil zijn.
  • Je wil je weg vinden in een computergestuurde handelswereld, je hebt belangstelling voor de bedrijfswereld in al zijn aspecten, je geeft de voorkeur aan zakelijk taalgebruik en je wenst een brede algemene vorming. Aarzel niet, Ondernemen en IT is de beste keuze voor jou!

Wat leer je?

  • De eerste viool wordt hier gespeeld door bedrijfseconomie. Je bestudeert de verschillende afdelingen van een bedrijf met alle bijhorende administratieve documenten. Je verwerkt deze documenten via een dubbele boekhouding. In een klaslokaal speciaal ontworpen voor simulaties en voorzien van werkeilandjes, stel je echte documenten op die je naar je collega‚Äôs (medeleerlingen) van andere afdelingen stuurt. Zo moet iedereen zijn administratief steentje bijdragen en leer je samenwerken, plannen en zorgvuldig werken. In een administratie moet alles immers heel zorgvuldig verlopen. Je leert er daarnaast ook verkoopgesprekken voeren en je krijgt veel verkooptechnieken onder de knie via een grote marketing- en verkoopoefening. Door veelvuldige contacten met bedrijven in en rond Lier in het kader van ons peterschapsproject, wordt de leerstof een stuk realistischer.
    Het onderscheid met Ondernemen en communicatie (Handel-talen) zit in bedrijfseconomie met dubbel zoveel lesuren, in wiskunde, een vak dat hier zwaarder weegt omdat Ondernemen en IT ook voorbereidt op Accountancy en IT en IT en netwerken, en in talen met minder lesuren.
  • Informatica is op toepassingen afgestemd. De basisvaardigheden zijn de klaviervaardigheid en de muisbesturing. We passen ze toe bij tekstverwerking, bij het gebruik van een elektronisch rekenblad, een gegevensbeheerpakket en een presentatiepakket. Naast dit alles maak je kennis met algoritmen en de basisstructuren van programmeren. Natuurlijk hoort er ook werken op het internet bij.
  • De overige vakken staan mee borg voor je algemene ontwikkeling.

En daarna?

In de derde graad is Accountancy en IT, IT en netwerken of Marketing en ondernemen de normale voortzetting. Wil je echter de overgang wagen naar Office management en communicatie dan is er een ernstige inhaalbeweging nodig voor Frans, Engels en Duits. Voor Onthaal en public relations sta je een jaar Duits achter.